W sobotę 22 października spotkaliśmy się w kameralnej grupie w RWSie „Wojciechówka” prowadzonym od 5 lat przez Anię Pośnik. RWS zaopatruje 40 rodzin z Warszawy i podwarszawskich miejscowości. Uczestnicy szkolenia przyjechali z całej Polski, część z nich z już niewielkim doświadczeniem RWS-owym, a część dopiero początkująca. Po zwiedzaniu gospodarstwa i degustacji ekoproduktów, odbyła się intensywna sesja szkoleniowa. Omówiliśmy zarówno warunki prawne prowadzenia sprzedaży bezpośredniej jak i wszelkie praktyczne aspekty prowadzenia RWSu na przykładzie Wojciechówki. Szkolenie obejmowało kluczowe aspekty w tym :
- Zakładanie RWSu, zasady, budowanie grupy, komunikację z odbiorcami, wzory umów i dokumentów
- Produkcję, planowanie, agrotechnikę, sezonowość itp.
- Wszelkie aspekty kalkulacji ekonomicznej i czasowej
- Logistykę
Ponieważ szkolenie opierało się przede wszystkim na praktycznych przykładach w oparciu o wieloletnie doświadczenia gospodyni oraz wymianie informacji z uczestnikami, nie sposób streścić go w formie pisemnej. Planujemy jednak kolejne spotkania w formie stacjonarnej lub on-line, jak również krótki film ze zwiedzania gospodarstwa oraz wykładów przedstawionych podczas szkolenia. Tymczasem proponujemy zapoznać się z podstawowymi materiałami w formie pdf- do pobrania poniżej oraz w naszej zakładce materiały https://wspierajrolnictwo.pl/materialy/. Zachęcamy również osoby które zastanawiają się nad założeniem RWSu do kontaktu z nami, będziemy mogli wam przekazać bezpośrednio więcej informacji oraz skontaktować was z rolnikami, którzy mogą podzielić się doświadczeniem.
Materiały szkoleniowe:
Jak_rozpocząć_produkcję_i_sprzedaż_żywności
prezentacja zakładam RWS 22.10.20_na www
Szkolenie organizowała Fundacja AgriNatura . Dziękujemy przede wszystkim gospodyni, wszystkim uczestnikom szkolenia oraz mecenasowi spotkania Fundacji L’Occitane.