Jak budować społeczność żywnościową? Relacja z treningu w Ptasiej Dolinie

Trening dla społeczności żywnościowych w Ptasiej Dolinie 4-6 czerwca 2021

Na początku czerwca w grupie kilkunastu osób spotkaliśmy się na  3-dniowym treningu dla osób współtworzących społeczności spożywcze – kooperatywy, grupy RWS czy też inne grupy wspólnie troszczące się o dostęp do dobrej jakości żywności wyprodukowanej metodami ekologicznymi.

W naszej kilkunastoosobowej grupie były przedstawicielki i przedstawiciele następujących społeczności:

– Kooperatywy Jurajskiej i RWS Słoneczne (Częstochowa)

– Kooperatywy Żywej (Osada Gaj/ Bardo)

– Kooperatywy Tęczowej i Bazaru Krótka Droga (Wrocław)

– Kooperatywy Izerskiej

– Kooperatywy Poznańskiej

– Ołbińskiego Ogrodu Otwartego (Wrocław)

– Kooperatywy Dobrze (Warszawa)

Program treningu nastawiony był na wspieranie uczestniczek i uczestników w rozwoju i wzmacnianiu ich grup żywnościowych. Robiąc nabór na trening pytaliśmy się o bieżące wyzwania, potrzeby, ale i też pytaliśmy się o potencjał i  doświadczenie jakim może się podzielić z innymi osobami biorącymi udział w spotkaniu. Formuła naszego spotkania opierała się o wzajemną naukę i wymianę doświadczeń.

Pierwszego dnia skupiliśmy się na budowaniu wspólnoty – zarówno tej powstałej na potrzeby treningu jak i również tej, której częścią były osoby biorące w nim udział. Przećwiczyliśmy różne metody, które mogą być wykorzystane do uwspólniania wizji oraz komunikacji wewnątrz grup – spotkanie rozpoczęliśmy kręgiem i też w ten sposób kończyliśmy pracę.  Krąg więc był dla nas jednocześnie doświadczeniem jak i metodą jaką możemy wykorzystywać na potrzeby naszej grupy. Drugi dzień nakierowany był na wgląd w strukturę naszych grup: kto jaka pełni rolę, jakie funkcje są potrzebne, aby nasza społeczność dobrze działała, czego potrzebujemy do dobrego rozwoju.  Przez te dwa dni korzystaliśmy z metody Lego Serious play najpierw budując nasze wspólnoty a następnie starając się przedstawiać zmiany jakie chcemy w nich widzieć.  To również było jedno z narzędzi, które sami doświadczając uczyliśmy się jak możemy je wykorzystać w naszych lokalnych grupach.

Trzeciego dnia skupiliśmy się na praktycznych sprawach i doświadczeniach. Istotne była obecność zarówno producentów żywności- w tym RWS Słoneczna- jak i odbiorców i członków kooperatyw spożywczych.   – gdzie możemy szukać wsparcia (sieciowanie ludzi i organizacji), gdzie możemy znaleźć wsparcie finansowe na podejmowane działania (możliwe granty i pozyskiwanie funduszy), w jaki sposób możemy dzielić się swoim doświadczeniem i budować dużą wspólnotę osób propagujących alternatywne kanały dystrybucji (Grupy RWS, Kooperatywy, inne), agroekologię i suwerenność żywnościową.

Ważnym elementem naszego treningu było osadzenie się w miejscu gdzie się spotkaliśmy. Dana i Ptasiek – nasi gospodarze tworzący Ptasią Dolinę dzielili się z nami swoim doświadczeniem oraz wizją miejsca jakie chcą współtworzyć. Żeby lepiej poczuć to miejsce oraz też zrozumieć jak istotne jest zobaczenie wszystkich w naszym otoczeniu daliśmy się zabrać na piękną przechadzkę po okolicy. Wspólne doświadczenie natury, rozmowy podczas spaceru były bardzo mocnym i owocnym elementem treningu.

Każdego dnia wspólne śniadania, obiady i kolacje to były momenty radości z bycia razem oraz z doskonałych smaków świeżo zerwanych ziół i sałat oraz lokalnych kasz, przetworów i smakołyków przywiezionych z różnych regionów.

 

Podczas trzech dni treningowych odnosiliśmy się do materiałów treningowych przygotowywanych  w ramach projektu „Food&More” finansowanego ze środków programu Erasmus+, które mają wspierać rozwój grup RWS, Kooperatyw i innych form współpracy między aktywnymi mieszkańcami w dostępnie do dobrej jakości  żywności. Będą to materiały dla trenerów i członków/ członkiń grup żywnościowych, grup RWS . Obecnie jesteśmy na etapie ich adaptacji do warunków polskich, zaś gotowe zostaną umieszczone do końca listopada 2021 na naszej stronie.

Trzeci dzień szkolenia i elementy dotyczące RWS były dofinansowane przez Fundacje L’Occitane.