Relacja ze szkolenia „Farmer 2 Farmer” w Mediolanie 2018

Relacja z wyjazdu Wioletty Olejarczyk, rolniczki i uczestniczki szkolenia.

 

W dniach 21-26 stycznia 2018 30 rolników z 9 krajów europejskich uczestniczyło w szkoleniu Farmer2Farmer  pod Mediolanem . Szkolenie miało na celu zebranie doświadczeń wszystkich rolników zajmujących się Rolnictwem Wspieranym Społecznie, poszerzenie wiedzy i wspólne wypracowanie metod pozwalających na zwiększenie liczby grup RWS oraz łatwiejsze ich funkcjonowanie.

Szkolenie odbyło się w gospodarstwie Cascina Santa Brera, 10 km pod Mediolanem

Pierwszego dnia skupiliśmy się na temacie: budowanie społeczności RWS.

Omówiliśmy wiele możliwości,najbardziej utkwiły mi w pamięci: szczera praca oparta na wiedzy i pasji, łatwość komunikacji oraz otwartość, wzajemny szacunek, odwiedzanie szkół i przedszkoli, kontaktowanie się z grupami zainteresowanymi zdrowym odżywianiem, dzielenie się odpowiedzialnością, angażowanie ludzi (członków/ członkiń) we wszelakie obowiązki. 

Ekonomia. Jak utrzymać gospodarstwo i siebie prowadząc RWS?

Większość rolników i rolniczek ma inne źródła utrzymania poza RWS. Wynajmowanie pokoi, sprzedaż na ryneczkach, do restauracji.

Przede wszystkim odpowiednia edukacja członków RWS. Co to jest cena, jak powstaje, ile kosztuje kg marchewki po doliczeniu pracy rolnika?

Dany RWS powinien dobrze rozpoznać lokalny rynek i jego potrzeby, oraz możliwości.

Rolnik powinien prowadzić dostępna dla wszystkich, księgę wydatków i przychodów, poniesionych kosztów, inwestycji.

Logistyka i współpraca

RWS w krajach gdzie ten model działa od wielu lat (np. Francja) często opiera się na współpracy kilku gospodarstw.

W niektórych RWS istnieje podział obowiązków i duże zaangażowanie członków i rolników.

Jak nakarmić ziemię i dobrze o nią zadbać.

Przede wszystkim należy rozpoznać typ gleby, jej potrzeby, nasze możliwości ( zdrowotne, finansowe, czasowe). Warto wzbogacać glebę zrobionymi przez siebie, lokalnymi mikroorganizmami. Należy pamiętać o odpowiedniej remineralizacji, o obserwacji, o poplonach, o designie dopasowanym do naszego gospodarstwa, o bioróżnorodności.

Rozwiązywanie konfliktów w grupie RWS.

Konflikty i nieporozumienia mogą czasem się pojawić. Wtedy można zorganizować spotkanie, by wszyscy mieli wgląd, czy konflikt jest prywatny czy dotyczy całego RWS. Ważne jest budowanie relacji na codzień, w formie wspólnych imprez, wspólnej pracy, spotkań i dyskusji. 

Odwiedziny na farmie  Azienda Agricola Izide , bioróżnorodność i samowystarczalność technologiczna.

Matteo Mazzola, który współtworzy to gospodarstwo, namawiał nas, aby wszystkie maszyny dostosować do indywidualnych potrzeb swojego gospodarstwa. On ma określonej szerokości grządki i dostosował dużo narzędzi do tej szerokości. Mówił by nie kierować się jedną szkołą uprawiania, tylko całą wiedzę dostosować do danego miejsca, do ukształtowania terenu, do ludzi. Pokazywał efekty karmienia ziemi, jak szybko ziemia nakarmiona przynosi dobry plon.Mówił o samowystarczalności, pokazał narzędzie do wyrobu węgla drzewnego. W jego gospodarstwie pracują wolontariusze.

 Ekonomia, solidarność i uczciwość.

RWS powinien być przejrzysty finansowo, wszystko do wglądu. Budować relacje i współpracę w duchu głębokiej demokracji.

Czym jest uczciwa cena? Pojawiły się pomysły by mieć kilka cen za jedną paczkę: 1. cena poniżej kosztów 2. cena prawdziwa uwzględniająca koszty, inwestycje i pracę 3. zawyżona cena, wspierająca gospodarstwo.

 

Głównymi prowadzącymi szkolenie byli:

Organizacja DEAFAL  zajmująca się regeneracją społeczności poprzez regenerację gleby:

https://www.deafal.org/chi-siamo-en/

Organizacja Urgenci, międzynarodowa organizacja na rzecz RWS:

 

Kontakt do Koordynatorów projektu w ramach którego organizowane było szkolenie:

Koordynator główny:

Urgenci

Morgane Iserte

 

Koordynator na Polskę:

Fundacja EkoRozwoju

Monika Onyszkiewicz

monika at eko.org.pl