RWS Zielona Rzodkiewka

0.000
Warzywa Przetwory Zioła
Certyfikat ekologiczny
Tak
Zgodność z Deklaracją i Zasadami RWS
Tak
Opis

Nasze gospodarstwo Zielona rzodkiewka ruszyło w 2020 roku. Wcześniej dzierżawiliśmy kawałek ziemi i uprawialiśmy warzywa dla kooperatyw w Warszawie i Płocku. Oboje z mężem jesteśmy przesiedleńcami z miasta i od zawsze praktykujemy wyłącznie rolnictwo ekologiczne. Jest to w pełni naturalne, ponieważ jestem aboslwentką kursu rolnictwa ekologicznego w Ekologicznym Uniwersytecie Ludowym w Grzybowie.
Nazwa gospodarstwa Zielona rzodkiewka wzięła się od warzywa, którego posmakowaliśmy po raz pierwszy podczas pobytu w Uzbekistanie, a potem mogliśmy je regularnie jeść dzięki mojej wieloletniej pracy w Kirgstanie. Poza zieloną rzodkiewką uprawiamy wiele niecodziennych warzyw, stare odmiany pomidorów, jak np polskie odmiany sprzed stu lat – Opałka i Sołdacki, wiele odmian sałat, jarmuży, musztardowców.
Poza RWS-em nasze produkty można kupić w sklepach Kooperatywy Dobrze w Warszawie.
Robimy także przeróżne przetwory, specjalizujemy się w fermentach, wychodzi nam całkiem smaczne kimchi z uprawianej w gospodarstwie kapusty pekińskiej oraz cukimchi (nazwa wymyślona przez Piotrka) z cukinii, a nasze ogórki kiszone cieszą się bardzo dużym powodzeniem 😉