Bioróżnorodna uprawa warzyw-szkolenie i materiały

Przy okazji Ogólnopolskiego Zjazdu RWS w dniu 4 lutego 2023 Fundacja AgriNatura przy wsparciu finansowym Fundacji L’Occitane zorganizowała szkolenie o bioróżnorodnej uprawie warzyw. Gospodarstwa sprzedające bezpośrednio do konsumenta, szczególnie w systemie RWS, muszą oferować dosyć szeroką gamę produktów tak aby „koszyk” zaspokajał podstawowe potrzeby gospodarstwa domowego. Niektóre z nich (np. RWS Marianka, RWS Green leaf) mają w uprawie ponad 50 różnych warzyw na stosunkowo niewielkiej powierzchni, i zaopatrują nawet 100 rodzin. Wymaga to odpowiedniej wiedzy, tym bardziej że w RWSie na ogół chodzi nam o warzywa z certyfikatem ekologicznym albo przynajmniej uprawiane bez stosowania sztucznych nawozów i  tzw. sztucznych”środków ochrony roślin” czyli bardzo trujących pestycydów i herbicydów.

Podstawy takiej bioróżnorodnej uprawy przybliżyła nam dr. Beata Studzińska, znana w całej Polsce ekspertka od ekologicznej uprawy warzyw. Omówiono zarówno zmianowanie, uprawę współrzędną, wymagania glebowe, wybór odmian i przygotowanie nasion, jak i rozsady, nawożenie  i wiele innych aspektów. Rolnicy obecni na zjeździe dzielili się przy tej okazji swoimi własnymi doświadczeniami, nie zabrakło sesji pytań i odpowiedzi. Zarówno mniej jak i bardziej doświadczeni wynieśli ze szkolenia wiele cennych informacji. Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z materiałym szkoleniowym który przybliży chociaż część z nich- do pobrania tutaj w formacie pdf Grzybów 2023 prezentacja BeaS